Отчетоха замърсяване на Варненското езеро

Общество
16:12 - 25 Март 2022
1451
Отчетоха замърсяване на Варненското езеро

"По някои параметри замърсяванията на части от дъното на Варненското езеро надхвърлят 3-4 пъти европейските норми", каза проф. д-р Тодор Ганчев, заместник-ректор на Техническия университет в крайморския град и ръководител на проект, насочен към повишаване знанията за средата в акваторията.

Резултатите от проучванията на учените бяха представени днес на среща във висшето учебно заведение, която събра представители на общините около езерото, на държавни и местни институции, на бизнеса и обществеността.

Проф. Ганчев уточни, че такива изследвания не са правени от близо 30 години. Проектът е финансиран по програмата за морско дело и рибарство, като проучванията на дъното са реализирани основно в района на каналите, които свързват езерото с Варненския залив, и на село Казашко.

"Има места, където има повишено наличие на мед и желязо, на други са утаени нефтопродукти, допълни Ганчев. Той уточни, че е проучвано дъното, а не водата, тъй като тя циркулира и при нея динамиката на показателите за замърсяване е голяма.

Резултатите от проекта всъщност са повод да мислим за бъдещето", допълни ученият. Според него, ако сега не бъдат взети никакви мерки, до 5-10 години нещата ще деградират и може да се стигне до най-неприятния вариант - езерото да стане неизползваемо.

"Варненското езеро е част от екосистемата на големия град", каза още Ганчев. Според него ако бъдат взети мерки, след няколко години ситуацията ще бъде качествено различна и ще могат да бъдат реализирани различни бизнес възможности - от отглеждане на аквакултури до изграждане на туристически атракции. Той уточни, че в рамките на направените проучвания са посочени основните замърсители на езерото, включително и нерегламентирани.

"Нашето предложение е да бъдат създадени работни групи, които да разработят проекти за почистването на езерото", допълни Ганчев. Според него пари могат да бъдат осигурени чрез европейските финансови инструменти.