Отец Кортези, авангардно: Местим В еликден от 4 април на 2 май и отпада драмата с вота

Нещо за четене
12:10 - 18 Януари 2021
4856
Отец Кортези, авангардно: Местим Великден от 4 април на 2 май и отпада драмата с вота

След като католици от цялата страна призоваха президентът Румен Радев да смени датата на изборите 4 април, заради съвпадението с техния Великден, колоритният отец Паоло Кортези подхвърли революционна, а за някои екзотична идея за разрешаване на драмата.

Не без подкрепата на хора от енорията в Белене, която той управлява, италианецът предложи не президентът, а католиците да изместят датата на Възкресение и така да се отпразнува заедно с православните на 2 май.

Ето и какво написа италианецът на профила си във фейсбук:

„Ех... има и друг вариант... без да се караме с Президента и да се занимаваме с Политиката. Можем ние католици от западен обред (0,60% от населението...) да празнуваме Велик Ден на 2 май, заедно с католиците от източен обред и православните. Това било желание и на Папа Йоан Павел II и на много вярващи, т.е. всички християни да празнуваме заедно Възкресението на Христос...

Хайде, да сменим датата на Пасхата, и да празнуваме на 2 май и на 4 април да ходим на избори!“

Свещеникът припомни, че още папа Йоан Павел II бе предложил от началото на третото хилядолетие всички християни да празнуват заедно Великден, но неговата идея не получи развитие. По-рано, през 1965 г., подобна идея издигна Вторият Ватикански събор, който предложи християните да празнуват главния си празник през втората неделя на месец април."

Вместо неоочакваното предложение да хвърли в смут вярващите, доста католици подкрепиха отец Кортези, като се съгласиха, че подобно разместване би обединило всички християни.

„С вас сме, отче. Нека празнуваме всички заедно. Всички сме християни“, написаха възторжени постове мнозина вярващи.

Понякога датите на католическия и православен Великден съвпадат. Това за последно се случи през 2017-а, а следващото общо Възкресение ще бъде чак през 2025 г.

Папа Франциск също изяви готовност празнуване на най- големия християнски празник заедно с православните, тоест по стария Юлиянски календар. Православната църква обаче още не е взела решение по казуса.