Отец Кортези брани природен парк от АЕЦ "Белене"

Свещеникът призовата местните да алармират екоминистъра Нено Димов

Новини
13:06 - 18 Август 2019
1960
Отец Кортези брани природен парк от АЕЦ "Белене"
Заради проекта АЕЦ ”Белене” ще бъдат откъснати 6000 декара от природния парк ”Персина”, обитаван от защитени видове. Това твърди отец Паоло Кортези във фейсбук, като призовава гражданите да не допускат погубването на природно богатство заради интересите на ”Росатом”.

"Как ще реагирате на тази (истинска) новина??? България ще подари на "Росатом" 6000 декара на Парка край Дунава, за строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ", написа отец Кортези в социалната мрежа.

"Аз мълча. Ти мълчиш. Той мълчи. Ние мълчим. Вие мълчите. От 1981 г. те продължават да унищожават Белене и природата ни..." - констатира с горчивина свещеникът, посветил години от живота си на Белене.

Реакцията му е предизвикана от оповестените планове на местната община за намаляване на територията на природния парк, въпреки че тази година там гнездят рекорден брой къдроглави пеликани, които са защитен вид. Инициативата за това е на Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде подложена на обществено обсъждане на 12 септември в сградата на община Белене.

До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения до екоминистъра Нено Димов.

Плановете предвиждат отрязване на площи от парка - по инициатива на община Белене и Министерството на енергетиката, и прибавяне на нови площи, предложени от Изпълнителната агенция по горите, която е принципал на природен парк "Персина". Равносметката показва обаче, че ако процедурата не бъде спряна, площта на парка ще намалее.

Авторите на предложението твърдят, че земята, предвидена за изключване от парка нямала "консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".