Отец Николай Георгиев стана председател на "Света Неделя"

Говорителят на Синода получи благословията на патриарх Неофит

Общество
13:22 - 08 Юли 2020
12729
Отец Николай Георгиев стана председател на "Света Неделя"

Ставрофорният иконом Николай Георгиев, който е началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ, е новият председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя", съобщиха от Българската патриаршия.

Решението за назначението на нов председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя" е на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Във "въдворителното писмо", с което се назначава нов председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя", за иконом Николай Георгиев се казва: "Като го намерихме добър и усърден да се грижи за Христовото паство, да служи на Светия олтар и да изпълнява свещеническите задължения, благословихме той да бъде назначен за председател. Днес го изпращаме при вас с отечески наставления, да изпълнява ревностно и добросъвестно задълженията на свещеническия сан, да води примерен живот между вас, да изпълнява щателно духовните ви нужди и даде все сърце за нравственото и религиозното преуспяване".

Патриарх Неофит е приветствал новия председател на катедралния храм "Св. Неделя" и е дал първосветителския си благослов.

Ставрофорният иконом Николай Георгиев е завършил Софийската духовна академия. Служил е в столичните храмове "Св. Димитър", "Св. Параскева" и в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Бил е свещеник и към Българската православна епархия в САЩ, Канада и Австралия. Той е основател, съучредител и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България, което е част от Международната асоциация Prison Fellowship International. Отец Николай е първият изповедник на Софийския затвор след промените у нас.