Отец от Търговище: Всеки ден отслужвам опело за починал от COVID-19

Общество
23:26 - 27 Октомври 2020
6431
Отец от Търговище: Всеки ден отслужвам опело за починал от COVID-19

Отец от Търговище изплака болката си от случващото се в областта в последните седмици с безконтролното разпространение на COVID-19 и призна, че всеки ден отслужва опело за поне един починал от усложненията на коронавируса. 

"Тъжна работа - в затворен ковчег / не знаеш какво има вътре/, с маски и дистанции, полицаи ...даже гробарите облечени като космонавти! Не може и да умре човек "като хората"! Имам неприятното чувство, че съм в някаква постановка и чакам завесата?!", въздъхва епистоларно протойерей Борис Христов. Той е предстоятел на храма Св. вмчк. Димитър Солунски в село Ловец, Търговищко. 

На въпроса как се извършва опело преди или след кремация, свещеникът отговаря с перифраза на Светото писание: "Ами светите мъченици, дето са били изгаряни на клада или в пещ - нима не са били достойни за молитва от Църквата?". И напомня на живите миряни, че няма право да откаже опело, освен на некръстен и на самоубиец, както и че "не сме ние, които определяме задгробната участ на човека, и слава Богу!". 

Самият отец признава, че е в рисковата група за развитие на усложнения - с поставени 2 байпаса за сърцето и е върл пушат. Разказва и че е имал кратък спор с личния си лекар в началото на втората вълна: 

"Моят личен лекар преди месец ме назидава: "Ти, отче си в критичния контингент, с два байпаса, върл пушач и...ттт, трябва да се пазиш! Как, питам "невинно" аз? - Маски, ръкавици, дистанция...ттт! За около две минути му разказах за Светото Причастие - как на всяка служба в храма се причастяват минимум 20 души /на празник над 100/ и аз после "потребявам" останалото в чашата. Докторът около минута мълча ужасен и накрая каза - "няма никакъв смисъл да се пазиш, та ти приемаш всичките им болести! Бог да те пази! Е, разбрахме се накрая де!".