Отхвърлят ли кръводарители, ваксинирани срещу Ковид-19?

Въпросник на американския Червен кръст подклажда с нова сила страховете от ваксините срещу коронавируса

САЩ
16:15 - 12 Март 2024
9147
Отхвърлят ли кръводарители, ваксинирани срещу Ковид-19?

Безопасните, препоръчителни и дори задължителни ковид ваксини изглежда ще се окажат не чак толкова безопасни и препоръчителни.

На сайта на американския Червен кръст има анкета с 40-50 въпроса, която потенциалният кръводарител трябва да попълни предварително в деня на кръводаряване. Според Червения кръст това се прави, “за да се гарантира, че процесът на даряване на кръв и тромбоцити е възможно най-безопасен за дарители и пациенти в нужда”.

Наред с всички сифилиси, татуировки, гонореи, трансплантации, хепатити, затвори, пътувания, маларии, раждания, левкемии, ракове и други рискови фактори,

въпрос Q79 e... “Били ли сте ваксинирани НЯКОГА против К-19?”

Червеният кръст обяснява на своята първа страница, че К-19 ваксините са сигурни и безопасни и не са пречка за кръводаряването, но за всеки случай ги добавя като нов отделен въпрос в своята анкета. Но само преди няколко години същият този Червен кръст беше обявил на сайта си, че не разделя кръводарителите на такива със и без К-19 ваксина, и

не събира такава информация от хората предварително, понеже тя е без значение.

При положителен отговор на въпрос Q79 потенциалният кръводарител трябва да се обади на посочения телефон на Червения кръст. Какво го информират не е ясно.

Във всеки случай на сайта има бележка, че при положителен отговор на някои от въпросите в анкетата,

Червеният кръст е инструктиран да не препоръчва кръводаряването.

Това дава основание мнозина да се чудят каква е целта на включването на този въпрос в анкетата за рискови фактори при кръводаряване и явява ли се такъв ваксинирането срещу Ковид.

Още по-странно е защо застрахователните компании в САЩ отказват застраховка „Живот“ на ваксинираните и особено на тези с по няколко бустерни дози. Или не е странно?