Отиде се бившият директор на Народния театър проф. Васил Стефанов

Критикът, който прати в пенсия звездното поколение артисти, ръководеше трупата от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г.

Топ
15:11 - 14 Декември 2020
4208
Отиде се бившият директор на Народния театър проф. Васил Стефанов

На 87 години почина проф. Васил Стефанов – дългогодишен директор на Народния театър, проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа, съобщиха от трупата.

"Показателно и дълбоко вярно е заглавието на една от книгите му – „Народният театър като съдба“, защото проф. Стефанов наистина превърна работата си в Народния театър в своя съдба.

Като директор на театъра в едни от най-трудните и сложни години – от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г., проф. Стефанов отстояваше и утвърждаваше високите критерии на истинския, жив и необходим театър", се казва в некролога, публикуван от Народния театър.

Името на Васил Стефанов обаче предизвиква у някои артисти доста неприятни спомени, тъй като той бе човекът, който изпрати в пенсия мнозина от звездите в първата трупа – Таня Масалитинова, Наум Шопов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Славка Славова, Виолета Бахчеванов, Мария Стефанова, Виолета Гиндева, Ружа Делчева. Професорът бе известен с прозвището си "екзекуторът на артисти".

Васил Стефанов е роден на 15 ноември 1933 г. във Варна. Завършва във ВИТИЗ “Кр. Сарафов” (1958 ). Придобива научните звания доктор (1969) и д-р на изкуствознанието (1979) след защита на дисертациите “Проблеми на композицията в съвременната българска драма” и “Абсурдизмът или Театър на отчуждението”.

Работи като литературен сътрудник и редактор в сп. "Театър" и във в. “Литературен фронт ”, като научен сътрудник и професор в секция “ Теория и история на театъра ” в Института по изкуствознание при БАН, зам.-директор, ръководител на секция “Теория и история на театъра", председател на Научния съвет на ИИ, член на специализирания съвет по театрознание, киноизкуство и кинознание към ВАК и на комисията към ВАК по литературознание, езикознание и изкуство,, зав. отдел “Изкуство” в сп. “ Отечество", зам. генерален директор на ДО “Театър и музика" към Министерство на културата, директор на Народен театър “Иван Вазов".

Чете курс лекции по съвременен театър в НАТФИЗ, по теория на драмата и театрален маркетинг в СУ “ Св. Климент Охридски ”, по теория на драмата и театър на абсурда в магистърския факултет към театралния департамент на НБУ. От 1952 сътрудничи в теоретични и исторически студии, театрални и литературни издания.