Отиде си актьорът Димитър Герасимов

Той бе познат от сцените на „Сълза и смях“ и Националния музикален театър

Топ
13:07 - 29 Юли 2023
7639
Отиде си актьорът Димитър Герасимов

Отиде си актьорът Димитър Герасимов, познат от сцената на театър „Сълза и смях“ и от екипа на Националния музикален театър, които съобщиха за кончината му.

„С тъга ви съобщаваме, че на 27 юли 2023 г., на 76-годишна възраст почина актьорът Димитър Герасимов. Той бе част от трупата на Националния музикален театър „Стефан Македонски" от 2000 г. Неговите роли в „Царицата на чардаша" от Имре Калман, „Исус Христос – суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър, „Казанова" от Георги Костов и др. бяха запомнящи се с характерната му артистичност“, пишат колегите му.

​Творческата биография Димитър Герасимов включва още редица изключителни драматични роли в постановки от класически и съвременни драматурзи, изиграни талантливо и вдъхновено. Той има и успешни изяви в телевизионни и игрални филми, между които „Записки по българските въстания", Бунюел в биографичния филм „Дали" на Антонио Рибас за Салвадор Дали, филми в германската киностудия „Дефа" и т.н.

Българските телевизионни и кинозрители познават гласа му, определил представата за редица образи от екрана, филмови, телевизионни и рекламни герои чрез запомняща се интерпретация, внушителен глас и художествено извайване в дублажното студио.

Димитър Герасимов е роден на 18 юни 1947 г. в град Разлог. Завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ през 1970 г. След дипломирането си работи в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград. През 1973 г. големият актьор Стойчо Мазгалов кани пламенния брюнет в столичния театър „Сълза и смях“, с чиято трупа Герасимов създава десетки впечатляващи сценични образи. Той е и известен рецитатор на стихове от Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов.

Герасимов е носител на множество награди, сред които „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики (2017), орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството (2008), и др.