Отиде си актьорът-легенда Вахтанг Кикабидзе (ВИДЕО)

Грузинският артист осъди руското нашествие в Украйна и дари провизии на украинската армия

Култура
13:43 - 15 Януари 2023
10939
Отиде си актьорът-легенда Вахтанг Кикабидзе (ВИДЕО)

Известният грузински актьор Вахтанг Кикабидзе почина на 84 години, съобщи ТАСС, позовавайки се на грузинския телевизионен канал "Мтавари архи".

Кикабидзе е роден през юли 1938 г. От 1980 г е народен артист на Грузия. През 2020 г. бе избран за депутат в грузинския парламент. Има десетки роли в съветското и грузинското кино, сред най-известните му превъплъщения е в образа на Валико Мизандари в "Мимино" на Георгий Данелия.

Известен е с ролите и във филми като ″Не тъгувай″ (1969), ″Мелодии от Верайския квартал″ (1973), ″Бъди здрав, скъпи″ (1981). Освен като актьор, Кикабидзе бе известен и като естраден певец. Изпълнител е на редица популярни песни, като ″Чито-грито″, ″Мои года – мое богатство″ и др. 

Вахтанг Кикабидзе осъждаше руското нашествие в Украйна, миналата година изнесе благотворителен концерт в Батуми и дари събраните средства на украинската армия, съобщи Укринформ.

През август 2022 г. грузинският артист дари на Въоръжените сили на Украйна микробус, пълен със суха храна. ″Украинците са силен народ″, казваше той. За него войната на руснаците в Украйна е геноцид. ″Това е страшно нещо! От градовете, в които съм пял или съм бил, нищо не е останало, всичко е сринато. Украинчета ги закарват в Русия, бомбардират родилни домове, детски градини – какво е това, ако не е геноцид?″ – риторически пита актьорът. Той сравни Путин със Сталин, който ″навремето избил половината интелигенция″.