Отиде си Бачо Кольо - фотографът на социализма (ГАЛЕРИЯ)

Нещо за четене
17:05 - 18 Март 2020 (обновена)
8274
Отиде си Бачо Кольо - фотографът на социализма (ГАЛЕРИЯ)

Доайенът на фоторепортерите – Кольо Панамски, известен като фотографа на социализма и учител на няколко поколения фотографи, почина днес на 91 години. Той бе наричан уважително Бачо Кольо.

Заедно с брат си Георги Панамски те написаха историята на репортажните снимки във вестниците  "Народна младеж", "Работническо дело" и др. Панамски е уловил с фотообектива си моменти от управлението на Тодор Живков и много други исторически събития.

Кольо Панамски е на работа във в. „Народна младеж” от 11 ноември 1956 г. Още след първата му командировка в Ломския край е наказан с последно предупреждение за уволнение, защото отказал да снима партийно събрание – задачата му била да търси комсомолци. Парадоксът е, че той цял живот снима Тодор Живков, така и не го приемат за член на БКП.

Панамски като млад


Публикува снимки във всекидневника до последния му брой през 1990 г., когато се е пенсионирал като шеф на фототдела. Сменил е 13 главни редактори. В безкрайната фотобиография на Кольо Панамски сигурно са запечатани стотици хиляди кадъра – едва ли можеше и той да ги преброи. Черно-белите снимки на Панамски са съхранили най-различни образи - на чавдарчета, пионерчета, на комсомолци, развяващи червени знамена, на работници, спортисти, космонавти, творци.

"Много преди времето на фотошоп, майсторите в професията също са имали своите начини да променят фотографската реалност. Кольо разказва как често се е налагало да „компенсират” ръста на Тодор Живков: ”Изрязване беше, Живков сме изрязвали насам-натам, той беше по-нисичък от предишния, Червенков, и трябваше да го вдигнем, да бъдат на ниво поне, абе тежка работа беше, художник имаше, правят, ретушират…”, изповяда се преди време доайенът на фотографите пред e-vestnik.

Поклонението пред легендарния фотограф ще е на 20 март, събота, от 12 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта му!


Lupa.bg публикува снимки на Кольо Панамски:

Бачо Кольо снима Тодор Живков през цялото време докато Първия е на власт

Генералният секретар на БКП поздравява войници, до него е министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров

Тато обичаше да се снима с деца и да е сред народа

Братята Георги и Кольо Панамски