Отиде си бащата на тв предаването „Чай”

Култура
16:32 - 29 Април 2019
8718
Отиде си бащата на тв предаването „Чай”

Дългогодишният режисьор в БНТ Милан Кузов почина в навечерието на Великден, съобщиха негови колеги. В последните години той се бореше с коварна болест, заради която се беше стопил до критичните 50 кила.

Повече от 40 години Кузов работи всеотдайно за множество публицистични предавания. Той беше истинска телевизионна легенда, а името му стои зад много публицистични предавания и документални филми в националната телевизия, сред които „Денят започва с култура", „БНТ Такси", „Чай" и др. Всъщност, именно Милан Кузов е основател на предаването „Чай”, което стартира в ефира на БНТ през 1999 г. Зрителите свързват неделното сутрешно шоу с водещият Драгомир Драганов, но Милан Кузов е истинския двигател на предаването и на практика негов баща. Той координира темите и гостите, подбира репортерите, въобще - облича артистичните идеи на Драго Чая в стегнато 90-минутно предаване. Когато преди няколко години БНТ реши да спре "Чай", Кузов го преживя тежко.

Милан Кузов е син на един от първите оператори в телевизията Алеко Кузов. Той беше и един от основателите на Българския антарктически институт заедно с проф. Христо Пимпирев.

Кузов бе щастливо женен за дългогодишната тонрежисьорка в БНТ Габриела Жекова. Двамата са родители на младата актриса Яна Кузова, нашумяла с ролята си в сериала "Забранена любов".