Отиде си доайенът на българската журналистика Иван Гарелов

Това съобщиха от "Пирогов"

Ексклузивно
09:42 - 03 Септември 2024
5812
Отиде си доайенът на българската журналистика Иван Гарелов

Почина доайенът на българската журналистика Иван Гарелов. Това съобщиха от болница "Пирогов", където той се лекуваше.


Журналистът беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на университетската болница  в средата на юли след черепно-мозъчна травма.

Иван Гарелов е едно от най-емблематичните имена на българската телевизионна журналистика. Най-голямата част от професионалния му път преминава в БНТ, където 21 години е начело на обзорното политическо предаване "Панорама". Между 1967 и 1969 година Гарелов работи за Първо управление на Държавна сигурност. След 1970 година е нещатен сътрудник на службите, като се обучава в школа на КГБ край Москва.

Слиза от стола на водещ на „Панорама” и приема да стане директор на новините и актуалните предавания на NOVA между 2000-а и 2001-а година. След това продължава пътя си в други медии, като през 2011-а основава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. В последните години се занимава с политически пиар. През януари 2017 г. става медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков, като по-късно е освободен от поста, след като в ефира на NOVA защитава Елена Йончева. Същата година се кандидатира за генерален директор на БНТ.

Припомняме, че журналистът претърпя инцидент в морския град Свети Влас. Заради получена тежка травма беше откаран в столичната болница „Пирогов”. 81-годишният журналист работил върху новата си книга.

Поклон пред паметта му!