Отиде си джаз легендата Ачо

Саксофонистът Ангел Везнев, свирил с Леа Иванова и Еди Казасян, почина на 83 години

Общество
20:31 - 23 Февруари 2020
7312
Отиде си джаз легендата Ачо

На 83-годишна възраст почина легендарният джаз саксофонист Ангел Везнев-Ачо. Скръбната вест съобщи във Фейсбук друг емблематичен музикант от миналото - Здравко Радоев.

"Отново тъжна вест! Днес е починал легендарният джаз саксофонист Ангел Везнев /АЧО/ 1936 - 2020 Бог да го прости!", написа той.

Ангел Везнев - Ачо е роден на 28 ноември 1936 г. в София. Един от най-големите бохеми в българския джаз свири на саксофон в Източна и Западна Европа с Леа Иванова и оркестъра на Еди Казасян. Стигат чак до Америка, където работят по кораби.

Ачо със саксофона свири на концерт на Леа Иванова


След като напуска Леа и Еди, Ачо се събира с друга известна певица и по-късно, в продължение на 12 години, негова съпруга - Лиана Антонова. С нея работят също в Европа и в Америка. Стигат и до Лас Вегас в известния хотел "Цезар палас" и "Пустинната къща", където не е стъпвал друг български изпълнител.

По-късно Ачо се премести в Швеция, но носталгията го победи и след близо 40-годишен гурбет, в крайна сметка той се върна в България и заживя с телевизионна журналистка от БНТ.

За него приживе Милчо Левиев казваше, че мирише на музика: "Ангел Везнев-Ачо е човек, който излъчва и мирише на музика от километри. И това го разбрах още преди да го чуя да свири."

Естрадната легенда Йорданка Христова съобщи, че опелото на Ангел Везнев ще бъде на 27 февруари, четвртък, от 11 часа в църквата "Света София". "Мир на душата му", написа певицата.