Отиде си композиторът акад. Николай Стойков

Музикантът е основател на Ансамбъл "Тракия"

Култура
15:52 - 16 Декември 2020
1879
Отиде си композиторът акад. Николай Стойков

На 84 години ни напусна акад. Николай Стойков, съобщиха от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Българското музикално изкуство и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ изгубиха един голям творец, композитор и педагог, допълват оттам.

Проф. Стойков е ученик на Панчо Владигеров в ДМА. Специализирал е в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. 

Отдал е цялата си творческа и преподавателска енергия на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той е и един от основателите на Ансамбъл „Тракия“. През 1976 е избран за доцент, а от 1987 е професор в Академията.

Едновременно самобитен и академично школуван, Николай Стойков пише музика в областта на камерната и хоровата музика и проявява изключителен афинитет към обработката на българския автентичен фолклор. Участва в създаването на специалностите „Народни инструменти и народно пеене“ и „Дирижиране на народни състави“ в любимата си АМТИИ, на която е бил и заместник-ректор.

През целия си творчески живот проф. Стойков подчертаваше голямото значение на българския фолклор за развитието на народния дух и съвременната българска музика. Многократно оказваше методическа помощ на фолклорните музикални училища в Котел и Широка Лъка, където името му се произнася и до днес с особено уважение.

Приживе Николай Стойков бе удостояван три пъти с орден „Кирил и Методий“, двукратно бе носител на наградата „Пловдив“ за музика и на академичната награда „Меден чан“ на АМТИИ, но най-голямата награда, според думите му, бе любовта на студентите и уважението на колегите. Беше истински добър човек-усмихнат, с чувство за хумор, винаги готов да помогне. До последно пишеше музика и единствено болестта успя да пречупи творческия му дух.

"Почивай в мир, професоре! Твоят принос към българската музика никога няма да бъде забравен. Творбите ти ще се изпълняват, а името ти ще продължава да е чест и гордост за АМТИИ! Екипът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и лично ректорът на висшето училище проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак изразяват най-искрените си съболезнования към семейството на големия творец и наш колега", тъжат от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.