Отиде си оперният бас проф. Павел Герджиков

Култура
10:10 - 23 Януари 2023
2679
Отиде си оперният бас проф. Павел Герджиков

Изтъкнатият оперен певец, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков почина на 22 януари. Той има над 100 роли като солист в националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат на публиката и от големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител на редица държавни отличия. Преподава актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Павел Герджиков е роден на 21 май 1938 година в Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова – звезда на Народния театър в началото на ХХ век, роднина на Петко Славейков. По линия на Герджиковия род той е свързан с много интелектуални фамилии – с акад. Николай Райнов и Стефан Гечев. Прадядо му – Иван Герджиков, е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия.

Младият Герджиков учи оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Завършва ДМА (1961) и специализира в Берлин. Дебютира в Софийската опера 23-годишен. Има над 100 роли като солист, сред които са Фигаро в „Сватбата на Фигаро”, Папагено във „Вълшебната флейта”, Галицки в „Княз Игор”. 

Носител е на редица държавни отличия: ордените „Стара планина” и „Св. св. Кирил и Методий”, наградите „Марин Големинов”, „Златен будилник” на БНР. Обиколил е всички континенти, стигнал е до най-високите етажи на театралната и музикалната йерархия.