Отиде си прочутият диригент Марис Янсонс

Маестрото почина в Санкт Петербург от сърдечна недостатъчност

Култура
12:40 - 01 Декември 2019
9333
Отиде си прочутият диригент Марис Янсонс

Един от най-прочутите диригенти на нашата съвременност Марис Янсонс почина на 77 години в дома си в Санкт Петербург, съобщиха руските медии. Маестрото е издъхнал от сърдечна недостатъчност. Знаменитият руски и латвийски диригент има честта три пъти дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония, който по традиция се провежда в Златната зала на Музикферайн във Виена.

Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига в семейството на известния латвийски диригент Арвидс Янсонс и певицата Ираида Янсонс. Той израства и завършва консерватория в Ленинград, специализира във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1973 г. е помощник-диригент на Ленинградската филхармония.


В свое интервю Марис Янсонс казва, че често е присъствал на репетициите на своя баща, както и на тези, провеждани от Мравински или Караян, за да може да развие „техниката на правилното репетиране“. Той споделя и нещо лично: „Въпреки че моят баща бе известен диригент и заемаше водеща позиция в музикалния свят, аз никога не съм се възползвал от това, дори напротив, това ме е притеснявало. Баща ми понякога ми предлагаше помощ: „Хайде, аз ще говоря с този или онзи…“, но аз винаги съм отказвал“, спомня си диригентът.

От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло, която се превръща в оркестър с международно име. Янсонс е главен гост-диригент на Лондонския филхармоничен оркестър и шеф-диригент на Симфоничния оркестър на Питсбърг в САЩ.


От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио, а от 2004 г. ръководи и Кралския симфоничен оркестър "Концертгебау" в Амстердам. Той постоянно работеше с Берлинската и Виенската филхармонии, както и с филхармонията в Санкт Петербург.

Маестрото бе удостоен с множество награди и звания. Той бе народен артист на Русия, почетен член на Кралската музикална академия в Лондон, почетен член на Виенското музикално общество и на Берлинската филхармония, носител е на най-висшите държавни отличия на Латвия, Холандия, Франция, Бавария. През 2005 г. става носител на "Грами" за изпълнението на 13-та симфония на Шостакович.

"Маестро Марис Янсонс не е среден нас вече. Моят баща в музиката ни напусна снощи. С него и Концертгебау оркестър, ние постигнахме най-големите върхове в музиката. Под негово ръководство бяхме номинирани за Грами и бяхме оценени за оркестър номер 1 в света. За мен той беше не само изключителен и заразяващ с вдъхновението си музикант, но и сродна душа.
За март 2020 г. подготвях Менделсон концерт, който той трябваше да дирижира с мен в Амстердам. Това няма да се случи никога. Поклон, Маестро. Светъл път, Марис...", написа във фейсбук световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази.