Отиде си режисьорът Юлия Кънчева

Документалистката издъхна на 62 години след дълга битка с тежко заболяване

Общество
14:46 - 11 Юни 2019
12449
Отиде си режисьорът Юлия Кънчева

Българското кино загуби един от най-добрите си режисьори-документалисти – Юлия Кънчева, научи Lupa.bg. Тя почина днес в столична болница след дълга битка с тежко заболяване, две седмици преди да навърши 63 години. Юлия Кънчева бе преподавател и доцент по кино и телевизия в Нов български университет. Тя е автор и режисьор на 20 документални филма, телевизионни постановки, на игрални филми, както и на тв предавания.

 „Българското кино загуби един от най-добрите си режисьори-документалисти. Нов български университет – един от най-видните си лектори. А нейните приятели и близки – един прекрасен човек. Довиждане, Юле! Тялото ти се измъчи. Дано душата ти намери покой и светлина във Великите филмови полета”, написаха нейните колеги и приятели от Филмова студия „Време”.

Юлия Кънчева бе съпруга на оператора от БНТ Ивайло Кузов, който почина преди осем години от коварно заболяване. 

Режисьор е на филмите "В огледалото", "Пътят на Левски", "Без семейна прилика", "Made In Bulgaria", "Виенско колело", "Животът е пред нас", "Галоп, галоп" и др.

Родена е на 1 юли 1956 г. в София. Завършва през 1980 г. ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност кинорежисура в класа на професор Янко Янков. През 2008 г. е обявена за преподавател на годината от НБУ. Има множество награди от български и чуждестранни кинофестивали.

Последната публикация на режисьорката във фейсбук е от 23,25 ч. на 9 юни, написан от болничното легло: "Сбогом, приятели! Простете ми и се молете горещо за мен тази нощ."

"Приятели, колеги и любими студенти... Мама пое по пътя на ангелите, осеян със светлина и любов. Душата ѝ намери покой и се освободи от земните мъки. Знаеше и се радваше на цялата любов, която давахте за нея и ви обичаше безкрайно много. Тя сега е на по-добро място, с хората, които ѝ липсваха, с тати. Следващият им филм тепърва започва!", написа дъщеря й Дея Кузова във фейсбук.

Погребението ще е на 14 юни, петък, 13,30 ч. в църквата "Св. София".

Поклон пред вечната ѝ памет! 

Lupa.bg изказва съболезнования на близките, колегите и приятелите на Юлия Кънчева.