Отиде си топ хирургът д-р Станю Янков

През 1997 г. започва първите лапароскопски интервенции, които по това време се извършват на много малко места в страната

Общество
20:35 - 12 Юни 2024
4969
Отиде си топ хирургът д-р Станю Янков

Напусна ни д-р Станю Янков - един от най-добрите общи хирурзи в страната. За кончината му съобщиха от МБАЛ-Ихтиман, където е работил до последния си дъх.

Д-р Станю Янков е развил и доизградил Хирургичното отделение на МБАЛ – Ихтиман до най-високо ниво. Той завършва медицина във ВМИ Пловдив през 1970 г. Извършвал е оперативни интервенции от най-висока сложност в областта на коремната хирургия, урологията и гинекологията, а също така интервенции в голям обем и от ортопедията, травматологията, гръдната и съдовата хирургия.

Извършил е хиляди операции. Спасил е стотици. Оперирал е патриарх Неофит.

През 1997 г. започва първите лапароскопски интервенции, които по това време се извършват на много малко места в страната. Обучил е плеяда от млади хирурзи, които са продължили успешно развитието си в елитни столични болници.

Д-р Янков е описван каро изключително добър човек и лекар с огромно сърце, обичан и почитан от многобройните си пациенти от цялата страна. Д-р Станю Янков е баща на трима лекари и е отличен с почетен знак на БЛС.

"Докато още съм жив, искам да давам на хората“, беше неговото мото.