Отиде си тв легендата Нушка Григорова, детето от снимката с Георги Димитров

Нещо за четене
22:47 - 15 Юли 2019
16641
Отиде си тв легендата Нушка Григорова, детето от снимката с Георги Димитров

Известната телевизионна режисьорка, сценарист и журналист Нушка Григорова е починала в понеделник сутринта, 15 юли. Тъжната вест съобщи един от близките й приятели, писателят Лозан Такев. Григорова си отиде малко преди да навърши 81 години в края на месеца. Тя е известна още от хлапе - именно Нушка е детенцето от популярната снимка, което е гушнал в скута си Георги Димитров. Кадърът бе особено популярен в годините на соца и се тиражираше повече от 40 години.

Нушка Григорова е дългогодишен служител на БНТ. Тя е завършила актьорско майсторство, а впоследствие и режисура. Възпитаничка е на легендарните Боян Дановски и Желчо Мандаджиев. Била е за кратко и кореспондент на БНТ в Москва. Телевизионният ѝ дебют е в сериала "На всеки километър".

В историческите архиви Нушка Григорова остава със снимката на Георги Димитров, в която той я държи на ръце като момиченце, тогава хористка в "Бодра смяна". Това се е случило през 1946 г. във Военния клуб.

Ето какво разказваше приживе самата Нушка Григорова за фотоса: "Димитров имаше среща с партизани и ятаци. Изнесен бе концерт с известни артисти. Малко преди началото батко Владимир Бонев ме заведе зад кулисите и каза: това дете трябва да рецитира. Отговориха му, че това не е концерт за деца, той се ядоса. По едно време ме обявиха на сцената. След рецитацията аз излязох напред и с пръстче показах Димитров, той седеше на първия ред, и почнах стихотворението на Асен Босев "Цял народ те слави, чичко Димитров", усмихвах се и гледах към него. Всички станаха и ръкопляскаха, а чичо Добри Терпешев ме взе на ръце, целуна ме и ме подаде на Георги Димитров. Той попита тука ли са родителите на това дете...."

Нушка Григорова на честването на 80-годишнината си миналата година в сградата на БНТ. Тя до последно ходеше в телевизията, за да общува с колегите си