Отива ли си МОЧА, или само го санират? (РЕПОРТАЖ)

Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. За да се направи реставрация, първо е необходимо да бъде демонтиран и преместен

Крими
14:11 - 12 Декември 2023
3343
Отива ли си МОЧА, или само го санират? (РЕПОРТАЖ)

Демонтажът на Паметника на Съветската армия в София, известен като МОЧА, май най-сетне започна по същество тази сутрин. Пред съветския автоматчик се изсипа тежка техника, полиция и районният кмет Трайчо Трайков, който увери, че процедурата започва.

Към момента страшилището с автомата продължава да стърчи. Тълпа от защитници на МОЧА се събра около огражданията, има повишено полицейско присъствие. Освен защитници на МОЧА сред гражданите, на място дойдоха и депутати и общински съветници от БСП и други, по-малки партии с пропутински позиции. Корнелия Нинова обяви в парламента, че депутат от левицата е бит, а Георги Свиленски е получил порязване по ръката от хвърлена ограда от областната управа. Бившият на Деси Радева се завърна пред МОЧА след минаване и превръзка в ИСУЛ.

Скоро след пристигането му групата защитници се отказа да протестира пред загражденията и вместо това блокира Орлов мост. Под 100 души спряха движението на ключовия булевард.

На нарочен брифинг на мястото  тази сутрин областният управител Вяра Тодева напомни, че експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. За да се направи реставрация, първо е необходимо да бъде демонтиран и преместен. Скулпторът Марин Марков изготви становището, заяви Тодева.

По думите ѝ фигурите ще бъдат преместени в държавен имот.

"Те ще бъдат строго охранявани. Получили са се сериозни пукнатини, затова се налага поправка. Днес ще бъде доизградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури.

Следващите стъпки ще са частите да бъдат сортирани и описани, а след това извозени до местата за съхранение. Ще възложим обществена поръчка за самата реставрация. След като бъдат реставрирани, елементите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който в момента обследваме", обясни тя.

И допълни, че проектът е предвидено да се реализира за 59 дни.

Според скулптора Марин Марков фигурите са нацепени:

"По краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см, по цялата дължина са се разцепили. Като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. Вследствие на годините е проникнала влага и ледът е разрушил метала. Ледът се разширява и нацепва отливката", посочи той.