Отказаха на Зеленски да говори пред Конгреса на САЩ

Републиканците охладняват към Украйна

Украйна
19:10 - 21 Септември 2023
6601
Отказаха на Зеленски да говори пред Конгреса на САЩ

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти е отхвърлил искането на украинския президент Владимир Зеленски да се обърне към законодателите от Долната камара на Конгреса на САЩ.

Изданието отбелязва, че решението на Маккарти е заради разцепление в редиците на републиканците, значителна част от които са за намаляване на подкрепата за Украйна.

Зеленски обаче трябва да се с президента Джо Байдън в Белия дом и да разговаря с американските военни лидери в Пентагона. Сутринта в петък украинският лидер ще се отправи към Капитолийския хълм, за да се срещне с депутати, които ще бъдат помолени да продължат да финансират украинската армия.

Междувременно Полша обяви, че спира доставките на оръжие за Украйна. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че страната ще се съсредоточи върху собственото си въоръжаване. Информацията идва няколко часа след като Варшава извика украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думи на Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. По думите му е притеснително как приятели на Украйна в Европа имитират солидарност, “като превръщат зърното в трилър”.

Напрежението между Киев и Варшава ескалира заради полската забрана за внос на украинска селскостопанска продукция.