Отказали прием в болница на покойната Лора Янева

Приятели на художничката, покосена от COVID-19, избухнаха срещу шефа на МБАЛ-Бургас

Общество
11:57 - 29 Март 2021
5194
Отказали прием в болница на покойната Лора Янева

Покойната Лора Янева, която роди бебенце едва в шестия месец, но почина от COVID-19, е настоявала да бъде лекувана в болница още след положителния си тест, но е била отпратена. Това твърдят нейни близки, остро възразили срещу твърдението на шефа на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски, че тя е опитала да се лекува вкъщи. 

36-годишната жена е била съвестна в спазването на мерките и още при първия симптом се е подложила на тест, а в името на живота на детето в утробата си, е настояла да бъде хоспитализирана след това. На 15 март обаче тя е била върната от медиците с препоръка да остане у дома. 

По заповед на здравния министър Изпълнителната агенция "Медицински надзор" започва проверка за смъртта на Лора Янева, а директорът на УМБАЛ-Бургас заяви: "10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. И вече в приглушаване на състоянието е доведена до болницата. Била е в много тежко състояние - с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност", твърдят от болницата. 

Близка на Лора и нейна колежка художничка - Ангелина Недин - адресира обаче друга истина чрез фейсбук. 

"Лора получава първи симптоми на заболяване на 14.03/повишена температура/. На 15.03 си прави по препоръка на лекар тест за коронавирус в лаборатория,който се оказва положителен.На 17.03 е върната от болница,поради липса на свободни места,като и е обяснено,че вкъщи ще се грижат за нея по-добре.На 19 е приета в болница, след като е била в тежко състояние и след помощта на видни бургаски личности! Изказванията по медиите за 10-11 дневно лечение вкъщи не са истина. Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!", заяви Недин.

В нейна подкрепа друга приятелка на издъхналата художничка - Вили Тодорова, пише, че е поддържала контакт с 36-годишната Лора през цялото време на боледуването й.