Отключват телефона на Алексей Петров срещу 10 - 15 хил. долара

ФБР ще търси помощ от компанията "Селебрайт"

Топ
16:18 - 03 Януари 2024
6955
Отключват телефона на Алексей Петров срещу 10 - 15 хил. долара

Българските власти не успяха да отключат телефона на застреляния Алексей Петров и за разкодирането му ще разчитат на ФБР. Бюрото ще получи мобилното устройство на някогашния съветник в ДАНС, за да извлече информация за последните му писмени кореспонденции, разговори, снимки, видеа и други файлове.

Към Федералната агенция годишно се обръщат множество страни с молба за помощ в отварянето на джиесеми на престъпници. Това се прави с цел по-бързо разплитане на случаи. ФБР обаче се явява само посредник в този процес.То търси трета компания, която разполага със специализиран софтуер.

Единствената компания, която може да отключи този телефон, е "Селебрайт", обясни пред 24 часа експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

"Ако си представим, че тази компания трябва да обслужи целия свят, тя се бави заради натоварването. Чисто технологично, когато в нашата киберлаборатория аз съм отключвал телефони с техния софтуер, ми отнемаше между 5 - 12 часа. Технически това може да се случи в рамките на един работен ден, но те дават срок 2 месеца, защото получават много заявки. Информацията на нашите власти, че ще отнеме месеци, е вярна. Все пак това устройство трябва да пътува до Щатите и да стигне до ФБР, които пък ще го изпратят на "Селебрайт". След това Бюрото ще го чака обратно, за да го върне в България. Самият процес е дълъг, но работата по отключването е 5 и 12 часа", обясни Тулев.