Откраднаха арфата на Вилиана Иванова в Монца, общинар събира пари за нова

Апаши разбили автомобила на музикантката, където инструментът бил оставен

Топ
13:50 - 01 Ноември 2022
3078
Откраднаха арфата на Вилиана Иванова в Монца, общинар събира пари за нова

Когато на 24 октомври Вилиана излиза от училището в Монца, където преподава, вижда, че колата й я няма. Крадците нанасят удара си точно между 13 и 14 часа, когато барът на училището е затворен. Болката за жената обаче е най-вече заради факта, че в автомобила се намира нейната арфа “Дафне 40”. Инструментът е израз не само на страстта й по музиката , а и начин да осигури прехрана на семейството си.

41-годишната Вилиана Иванова е българска музикантка от Пловдив, която от дълги години живее в Монца. Тя е самотна майка на две деца на 15 и 9 години, едното от които има проблеми с аутизъм. Вилиана живее в общинско жилище, защото от известно време не успява да плаща разноските за предишния си апартамент. Преподава в едно средно училище в Монца и се издържа с участията си в различни концерти с арфата си. Свири с групи по събития, сватби, церемонии. Затова и инструментът е начин за финансова издръжка на семейството й. Със средствата от концертите плаща лечението на момчето си, което има проблеми с аутизъм, позволява й да води по-добър живот.

Отчаянието от кражбата на колата й е голямо, жената плаче, защото не знае как ще продължи да се грижи за синовете си. Оставила е арфата в колата си, защото е прекалено изморена, предишната вечер е изнасяла концерт по време на сватба в замък в провинция Леко.

Надеждата за изход от сегашната ситуация обаче идва от обаждането на общинския съветник на Монца Паоло Пифер. Той се ангажира да организира кампания в социалните мрежи за събирането на фондове за купуването на нова арфа. Предишната струва над 14 хиляди евро. Само за няколко дни събраната сума наближава 6000 евро, включват се над 170 души, но кампанията продължава.

Вилиана отново започва да се усмихва. Скоро тя пак ще има възможност да свири и да издържа семейството си.

Страстта й по музиката датира от детството й в Пловдив. Тя учи от малка пиано, а на 11 г. печели конкурса “Шопен” в града си, съобщава 24 часа. Започва да учи арфа. Завършва НМА ”Панчо Владигеров”. После учи и в Консерваторията “Верди” в Милано.