Откраднатите бижута в Дрезден - безценни диаманти, рубини и изумруди

Скъпоценностите не могат да се продадат, вероятно са задигнати за друг колекционер

Новини
18:35 - 25 Ноември 2019
2005
Откраднатите бижута в Дрезден - безценни диаманти, рубини и изумруди

Откраднатите от музея в Дрезден бижута са безценни - те са културни и исторически съкровища и стойността им се измерва не само с вложения в тях материал, коментират световните информационни агенции.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, който притежава една от най-големите колекции на скъпоценности в света, беше ограбен около 5 ч. сутринта. Обрана е залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Бандитите са опразнили само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им няма как да се изчисли, защото те не могат да бъдат продадени, обясни генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман.

Предполага се, че скъпоценностите са задигнати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма.

Камерите са заснели двама крадци, но може да има и други участници. Полицията още не може да каже дали има и други липсващи бижута.

Според разследването в близост до музея е бил разрушен електрически трафопост, за да бъде дезактивирана алармената система. Злосторниците са се промъкнали през прозорец в музея, след което са задигнали три комплекта бижута.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" /Зеленият свод/ е построен през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него скъпоценности от епохата на Ренесанса и барока. /Христина Терзиева, Стоян Кирчев/