Откриха арсен във водата на Невестино

Специалистите съветват да не се пие от извора до второ нареждане

Общество
09:35 - 25 Януари 2020
2006
Откриха арсен във водата на Невестино

Завишени стойности на арсен са открити след проби на водата от минералния извор в Невестино. От здравната служба в Кюстендил обявиха, че се касае за ниски нива, но въпреки това е разпоредено водата да не се консумира ежедневно, съобщи "Монитор".

От своя страна, кметската администрация е поставила предупредителна табела. Предвижда се там да бъде направен целогодишен мониторинг на водата, като замерванията ще се правят през четирите сезона. "Идеята е да разберем дали завишението на арсен е целогодишно или сезонно. Необходимо е да открием причината за това“, коментираха специалистите. Според направената биологична оценка на водата от извора са отчетени 0,010 плюс-минус 004 млгр/л. арсен.
 
Само преди около половин година заради повишена радиация беше запечатана и емблематичната чешма в центъра на Невестинска община, която се намира в непосредствена близост до Кадин мост. От години наред мястото беше спирка за десетки туристи, които преминават през района. "До преди няколко месеца от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, тъй като се смяташе, че е изключително полезна. Даже преди време частен инвеститор беше взел на концесия извора и бутилираше водата, но в последствие се отказа, тъй като бизнесът не потръгна", разказват местните жители.
 
"Не знаем точно какво става, но от тази вода сме консумирали през целия си живот. Сега започнаха да говорят за радиоктивност и за наличие на арсен. Чували сме, че такава вода е канцерогенна и предизвиква рак, но се съмняваме, че нашата е такава, още повече завишението не е голямо", коментираха жители на Невестино.