Откриха арт център на мястото на кулите-близнаци, взривени на 11 септември (СНИМКИ)

Сградата - куб от стъкло, бетон, стомана и мрамор, бе изградена в подножието на новия Световен търговски център

Култура
15:23 - 14 Септември 2023
3324
Откриха арт център на мястото на кулите-близнаци, взривени на 11 септември (СНИМКИ)

Два дни след 22-ата годишнина от джихадистките атаки от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк бе открит нов център за сценични изкуства на мястото на разрушенията в Манхатън, предаде АП.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хокул, кметът на мегаполиса Ерик Адамс, един от неговите предшественици Майкъл Блумбърг и милиардерът Рон Перелман, който даде името си на центъра за сценични изкуства, по-скоро държаха заедно, вместо да разрежат, голяма лента при тържественото откриване.

Центърът за сценични изкуства „Перелман“ ще отвори врати за публиката на 19 септември със серия от пет концерта.

Това е последният етап от реконструкцията на южния край на Манхатън, където до 11 септември 2001 г. се издигаха двете кули-близнаци на Световния търговски център.

На тяхно място днес има две впечатляващи мемориални езера, голям възпоменателен музей и няколко небостъргача, включително гигантската кула на новия Световен търговски център.

„Загубих тук съпруга си Дейвид и всеки път, когато отида на това място, душевното ми състояние се променя: от чувството за жестока и необяснима загуба до прилива от надежда, който ме изпълва две десетилетия по-късно“, сподели по време на церемонията Пола Грант Бери, член на журито, избрало проекта на мемориалния комплекс за 11 септември.

След атентатите властите на Ню Йорк искаха да построят център за изкуства на „Кота нула“, който щеше да носи на своя фронтон цитат от американския композитор и диригент Ленард Бърнстейн след убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 г.: „Това ще бъде нашият отговор на насилието: да сътворяваме музика, която е още по-наситена, още по-красива и още по-вярна“.

Това обещание беше прочетено при откриването на центъра „Перелман“, при което беше изпълнена песента „Somewhere“ от мюзикъла „Уестсайдска история“, композирана от Бърнстейн по текст на Стивън Сондхайм.

Сградата - куб от стъкло, бетон, стомана и мрамор, бе изградена за няколко години в подножието на новия Световен търговски център.

С площ от 12 000 квадратни метра, тя струва 500 милиона долара, предоставени от частни фондове, включително 75 милиона, дарени от Рон Перелман и 130 000 от Майкъл Блумбърг.

За любителите на балета, операта, музиката и театъра Центърът „Перелман“ разполага с три модулни амфитеатъра с капацитет от 90 до 950 места.

„Изкуствата, както всички знаем, са в основата на това, което прави Ню Йорк пътеводна светлина за хората по света“, каза Майкъл Блумбърг, който беше кмет през десетилетието след 11 септември (2002-2013 г.).

Най-смъртоносните терористични атаки в човешката история оставиха общо 2977 убити (включително 2753 в Световния търговски център) и близо 6300 ранени, сочи официалният доклад.