Откриха българско неделно училище в германския град Швайнфурт

23 деца ще прекрачат прага на новото школо

ЕС
07:55 - 16 Септември 2024
1233
Откриха българско неделно училище в германския град Швайнфурт

Швайнфурт е сравнително малък за Германия град, намиращ се в провинция Бавария. Въпреки, че населеното място не е сред германските мегаполиси, там растат много деца с български корени. Достатъчно, за да се роди идея врати да отвори българско неделно училище.

Мирела Пенкова е майка на първокласничката Емма. Омъжена е за германец и с радост се включва в инициативата за новото българско училище, защото се надява децата ѝ - Eмма и брат ѝ Феликс да научат родния ѝ език.

"Малко ми е трудно, защото тук ежедневието преминава предимно на немски. Децата по цял ден слушат само немска реч. Само от мен, колкото чуят български. Сега това неделно училище ще бъде идеална възможност да слушат повече български език”, споделя Мирела Пенкова.

Мирела приема посещението на неделното училище като инвестиция в бъдещето на децата, за да могат да общуват с роднини си в България на български език, без нейна помощ.  „Когато сме в България, където имаме доста роднини, които не говорят немски език, а само български език. И за децата ще бъде много добре, ако могат да комуникират директно с тях. Сега те са на възраст, на която аз винаги съм до тях и мога да превеждам. Но в следващите 3-4 години се надявам самостоятелно да могат да си комуникират”, подчертава тя.

Директорката и учител в училище „Ален мак“ Фатме Халил разказва, че идеята за ново неделно училище се е родила спонтанно сред българската общност в града. Учебното заведение в Швайнфурт ще отвори врати за 23 деца. А броят на неделните български училища в Германия нараства през последните години - те също вече са около 23.