Откриха банкнота с две правописни грешки

Трилевката се пази в Държавния архив в Перник

Актуални новини
09:41 - 02 Ноември 2019
31522
Откриха банкнота с две правописни грешки

Пернишкият държавен архив съхранява уникална българска банкнота - веднъж защото е от много рядка емисия и втори път, защото си има нейни лични особености.

С уникалната банкнота от 3 лева в средата на миналия век е било възможно да се купи 2 кг свинско месо, 2 кг сирене или поне литър ракия. „Тези 3 лева за времето са с много по-голяма стойност от днешните 3 лева”, казва Румяна Рангелова, главен експерт в Държавен архив – Перник пред Нова тв.

Трилевката се пази в Държавния архив в Перник. Там е от преди 33 г. „Тя е в личния фонд на Тома Нелиба, който се съхранява в архива в Перник. Той е чех по народност, минен специалист и работи в „Мини – Перник”, посочва още Рангелова.

Всъщност банкнотата се казва „съкровищен билет”. Отпечатана е в Съветския съюз като плод на най-голямата парична реформа у нас. Правописните грешки са в малкия текст. 

„Самата емисия е била подготвена още през 1951 г. Те са отпечатали новата емисия пари в бившия Съветски съюз. Като малките номинали, които са 1,3, 5 лева не са се казвали банкноти, а са се казвали „съкровищни билети”, казва Румяна Рангелова.