Откриха бракониерски мрежи във водоеми из страната

Новини
13:55 - 17 Януари 2023
1258
Откриха бракониерски мрежи във водоеми из страната

Проверки в различни водоеми из страната осъществиха контролните органи на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) през последните дни.

Служители на сектор "Рибарство и контрол" в град Габрово откриха близо 150 м хрилни мрежи, поставени в работно положение в язовир "Александър Стамболийски". Мрежите са иззети, а уловената риба е върната обратно във водата.

Проверка на язовир "Доспат" също бе извършена от служители на сектор "Рибарство и контрол" град Смолян, след подаден сигнал от граждани. Рутинна проверка бе осъществена и на петима души, като нарушения на правилата за любителски риболов не бяха установени.

Хрилна мрежа с дължина от 100 метра бе намерена в района на махала "Крушата" на град Сърница. Уловената в нея пъстървова риба от вида пелед - 2 броя с тегло около 2 кг е освободена и върната във водата, а мрежата- иззета.

В района на "Тихия кът", м. "Орлино" отново бе заложена в работно положение хрилна мрежа с дължина 100 метра. Тя е иззета, а установената в нея 5 кг риба от вида пелед е върната обратно във водата.

Служители на сектор "Рибарство и контрол" град Стара Загора и град Сливен извършиха нощно наблюдение и проверка на акваторията на язовир "Жребчево", м. "Кук дере". Открити са 5 броя мрежи от тип "сетка" с обща дължина 400 метра и са иззети за унищожаване. Уловената 6 кг риба от вида платика и сребриста каракуда - 5кг, е освободена и върната във водата.

Отново на язовир "Жребчево", след извършено наблюдение и нощна проверка в м. "Острова" са извадени от водата 4 броя мрежи тип "сетка" с обща дължина 240 м. Уловената 15 кг риба от вида сребриста каракуда и платика - 10 кг, е върната във водите на язовира.