Откриха чешма в памет на Милен Цветков (СНИМКИ)

Тя се намира близо до мястото, където журналистът загуби живота си

Актуални новини
11:17 - 19 Септември 2023 (обновена)
3846
Откриха чешма в памет на Милен Цветков (СНИМКИ)

Чешма в памет на убития в катастрофа журналист Милен Цветков беше открита днес в София. Тя се намира в градинката на колелото на трамвай №10, срещу търговски център, в близост до мястото, на което той загуби живота си през 2020 г. Чешмата беше открита от колеги и близки на Милен Цветков.

На символичното място някои поставиха слънчоглед като символ на слънцето и живота, както и букет маргарити. Чешмата е символ на доброта, на нещо, което завещаваш на поколенията, защото дава вода, а тя е най-животворната субстанция, споделиха колеги на Милен Цветков.

Изграждането на чешмата е изцяло със средства от дарители, а идеята е на журналистите Георги Тошев, Люба Ризова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова.

Милен Цветков беше светла фигура, човек, който търсеше смисъла, а такива хора трябва да се помнят, каза депутатът Манол Пейков, един от помогналите за събирането на средствата.

Милен Цветков загина през 2020 г. Той чакаше в колата си на червен светофар, когато в него се вряза джип, управляван от дрогиран млад шофьор.

Причинилият катастрофата Кристиян Николов получи ефективна присъда от 9 г. В мотивите на съда пише, че е извършил престъплението „при проявление на евентуален умисъл като разновидност на умишлената вина“.

От 1990 г. Милен Цветков е в БНТ, където работи в студентското предаване "Ку-ку", предаването "Телевизионен неделник", и като репортер и водещ на "По света и у нас". От 2000 г. е водещ на предавания по "Нова телевизия" - "Здравей, България", "Календар", "60 минути с Милен Цветков", "Часът на Милен Цветков".

На 28 март 2020 г. започва предаването му "Alternativa" по TV 1. 


Снимки: Агнес Методиева