Откриха мъртъв разобличителя на „Боинг“

Новини
22:00 - 12 Март 2024
9635
Откриха мъртъв разобличителя на „Боинг“

Джон Барнет, бивш служител на „Боинг“, е намерен мъртъв в Южна Каролина. Той стана известен с изявленията си, които предизвикаха опасения относно производствените стандарти на компанията, в която той е работил в продължение на 32 години.

През 2017 година Барнет се пенсионира и започна съдебно дело срещу бившия си работодател. В дните преди смъртта си той е давал показания, съобщава „Би Би Си“.

Барнет е трябвало да бъде подложен на допълнителен разпит на 9 март, но не се появил. Впоследствие той е бил открит мъртъв в автомобила си на паркинга на хотела, в който бил отседнал. Полицията в Северен Чарлстън съобщи, че той е починал от „самонараняване“.

Джон Барнет от 2010 г. работи като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън, където се произвеждат Боинг 787 Дриймлайнър. Това са самолетите, които имат поредица от технически проблеми. Последният е от от преди дни, когато самолет от тази серия, пътуващ от Сидни, Австралия, до Окланд, Нова Зеландия, с 263 пътници и 9-членен екипаж е претърпял рязко пропадане и силно люлеене, което е причинило нараняване на 50 души.

През 2019 година Барнет заявява пред „Би Би Си“, че работници умишлено са монтирали на самолетите части, които не отговарят на стандартите. Той заявява, че е открил сериозни проблеми и в кислородните системи и в случай на необходимост, е много вероятно всяка четвърта кислородна маска да не работи. Твърди още, че безопасността е била пренебрегната.

Барнет казва, че е предупреждавал мениджърите за своите опасения, но не са предприети никакви действия. От „Боинг“ отричат твърденията му, но когато Федералната авиационна администрация започва проверка, голяма част от неговите твърдения са оказват верни.

Смъртта на Барнет идва в момент, когато компанията е подложена на интензивен контрол заради повтарящи се пропуски в безопасността и е изправена пред множество правителствени разследвания. През изминалия уикенд „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ е започнало наказателно разследване на инцидент от 5 януари, при който Боинг на компанията „Аляска Еърлайнс“ претърпя загуба на фюзелажен панел и прозорец след излитането си, вследствие на липсващи болтове.