Откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

Платформата, построена от глина и пръст, вероятно е използвана за масови ритуали

Топ
21:34 - 03 Юни 2020
4499
Откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

С помощта на дистанционно изследване учени откриха най-голямата и най-древна известна досега конструкция, създадена от цивилизацията на маите - колосална правоъгълна издигната платформа, построена между 1000 г. и 800 г. преди новата ера в щата Табаско, Мексико, съобщава БТА, като цитира Ройтерс.

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико, платформата не е построена от камък, а от глина и пръст и вероятно е използвана за масови ритуали.

Конструкцията, открита край границата с Гватемала, е широка почти 400 метра и е дълга близо 1400 метра. Издигната е на височина 10-15 метра. Размерът й надвишава Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет, построена 1500 години по-рано.

Не са открити следи или останки от скулптури на високопоставени фигури, което вероятно е знак, че е от по-ранен етап на културата на маите, преди да се развие структурата на йерархично общество, водено от монарси, казват учените.

Тъй като структурата е толкова голяма хоризонтално, ако ходите по нея, ви изглежда като част от естествения пейзаж, казва Такеши Иномата, археолог от университета на Аризона, който е ръководител на изследването.

"Формата на конструкцията обаче се вижда ясно чрез лидар", добавя той.

Лидар е названието на техниката за дистанционно изследване, която ползва импулсен лазер и данни, събирани при облитане на обекта, за да се генерира триизмерна информация за формата на повърхността.

Мрежа от резервоари и широки тротоари са свързани с конструкцията. Тя е обърната така, че противоположните й краища са насочени към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, ако към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.

Учените допускат, че платформата е била използвана от хората в региона за ритуали, свързани със специални случаи от календара. Възможно е да е имало процесии, водещи към централната платформа, върху която хората да са оставяли ценни или символични вещи.

Поглед към Чичен Ица - древният град, представлявал политически, културен и религиозен център на цивилизацията на маите, намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико

Цивилизацията на маите е просъществувала няколко хилядолетия и е оставила много "мъртви градове" и паметници на културата на полуостров Юкатан.

Тя изчезва около девети век от нашата ера, когато повечето от градовете-държави са обезлюдени. Все още не е изяснена точната причината за отмирането на тази цивилизация.

Статия за откритието е публикувана в сп."Нейчър".