Откриха нов коронавирус в Швеция

Здраве
13:41 - 06 Юни 2022
3762
Откриха нов коронавирус в Швеция

Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са носители на нови коронавируси. Гризачи като плъхове, мишки и полевки също могат да пренасят вируси, които понякога са способни да се прехвърлят върху хората.

Изследователи в Швеция вече са идентифицирали сред шведските банкова полевки (Myodes glareolus) широко разпространен и често срещан коронавирус, който са нарекли "Grimsö" по името на мястото на откриването му.

"Не знаем дали новооткритият вирус представлява по някакъв начин опасност за хората; въпреки това констатациите са добро напомняне защо трябва да наблюдаваме вирусите в дивата природа, особено тези, пренасяни от животни, които живеят в непосредствена близост до нас", каза вирусологът Оке Лундквист от университета в Упсала, Швеция.

"Все още не знаем какви потенциални заплахи може да представлява вирусът "Grimsö" за общественото здраве. Въпреки това, въз основа на нашите наблюдения и на предишни коронавируси, идентифицирани сред банковите полевка, има основателна причина да продължим да следим коронавируса сред дивите гризачи", смята той.

Банковите полевки са едни от най-разпространените гризачи в Европа. Пътищата им често се пресичат с нашите видове и те са известни гостоприемници на вируса Puumala, който причинява хеморагична треска, известна като епидемична нефропатия при хората, пише в проучването, публикувано в научното издание "Viruses".

Известно е, че когато търсят убежище от неблагоприятни метеорологични условия, полевките се укриват в построени от хората сгради, а това увеличава риска да се заразим с болестта, която те пренасят в домакинствата.

Още преди да започне пандемията COVID-19, Лундквист и колегите му се опитват да наблюдават заболяванията сред полевките, за да предвидят по-добре разпространението на вирусите сред дивите животни. Като се имат предвид неумолимите темпове на климатичните промени и унищожаването на местообитанията, има всички шансове взаимодействието ни с полевките в бъдеще само да се увеличи.

Между 2015 и 2017 г. изследователи от Упсала изследвали 450 банкови полевки от местност на запад от Стокхолм, наречена Гримсьо. Тествайки животните за коронавируси, екипът открива нов бетакоронавирус, циркулиращ в 3,4 % от пробата.