Откриха опасна бактерия в кашкавал

Производителят попада за пореден път под ударите на закона

Общество
16:10 - 14 Август 2020
1049
Откриха опасна бактерия в кашкавал

При проверка в магазин в София миналата седмица БАБХ е открила бактерията "Листерия моноцитогенес" в кашкавал. Опасната бактерия предизвиква инфекциозно заболяване и засяга новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни. Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис и/или засягане на нервната система.

Листерията е установена в кашкавал "Беленско" с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие "Рафтис милк" ЕООД. Произведеното количество е от 595 кг.

Гражданите, закупили продукта от същата партида, могат да го върнат в магазина, от който са го купили, допълват от Българската агенция по безопасност на храните.

При друг случай - в проба от сирене - е открито несъответствие по физикохимичния състав: неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

Партидите са спрени от продажба. В предприятието, произвело кашкавала, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната глоба е до 6 000 лева.

"Рафтис милк" ЕООД не попада за пръв път под ударите на закона, сочи справка на Lupa.bg. Производителят от Сливен е бил глобяван няколко пъти от БАБХ, включително за 35 бона заради влагането на растителни мазнини в сирена и кашкавали, както и от Комисията за защита на конкуренцията