Откриха още части от падналия боен самолет

Все още не е намерена черната кутия, чието издирване продължава усилено

Новини
18:10 - 21 Юни 2021
1231
Откриха още части от падналия боен самолет

Разследването за това какво точно се е случило в небето над Шабла ще приключи най-рано в средата на юли. Военният министър съобщи, че са открити нови парчета от самолета – както малки, така и големи.

„Имаме нови находки, локализирани са. Смятаме, че има надежда да открием черната кутия”, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Ако кутията все пак не бъде открита, какво се е случило ще се предполага по откритите части от изтребителя.

„Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити”, обясни Панайотов.

А до края на разследването, което трябва да приключи най-рано на 9 юли, ще продължи да се работи по всички версии. За момента е потвърдено, че мишената, по която е стрелял майор Терзиев е падала по-бързо от предвиденото.

Дотогава не може да бъде изплатено и обезщетението на семейството на майор Валентин Терзиев.

„На всеки загинал български военнослужещ се полагат 2 обезщетения за всички членове на неговото семейство, включително родители. В единия случай става въпрос за 12 брутни месечни заплати за всеки член от семейството. В другия случай става дума за брутни заплати за толкова години, колкото има прослужени въпросният военнослужещ”, каза Панайотов.

А бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни малкия брой летателни часове на бойните ни пилоти.

Потърсихме за интервю и бригаден генерал Петьо Мирчев, който е бил директор на стрелбите на учението „Шабла 2021”. От пресцентъра на Министерство на отбраната ни отговориха, че докато продължава разследването предпочитат да не коментират.