Откриха останки от животно на 547 млн. години

Скелетът на древният звяр намакалатус прилича на осмоъгълник

Новини
16:39 - 15 Януари 2021
2144
Откриха останки от животно на 547 млн. години

Биолози от Московския държавен университет и от Единбургския университет откриха останки от древното животно намакалатус, живяло преди около 547 милиона години, съобщи ТАСС.

"Новите екземпляри от намакалатус, около 70 къса, са със запазени останки от мека тъкан благодарение на процеса на заместване от сулфиди на меките и твърди тъкани. Самият пирит е окислен до железни оксихидроксиди, затова останките от животното изглеждат като покрити от ръжда, но характерната за този сулфид форма на кристалите и техните агрегати не се е променила", каза един от авторите на откритието, преподавателят в катедрата по биологична еволюция в биологическия факултет на Московския държавен университета Андрей Журавльов.

Намакалатус (Namacalathus hermanastes), живял преди 550-540 милиона години, е описан в началото на хилядолетието и един от малкото организми от едиакарския период с варовит скелет. Скелетът на това животно наподобява осмоъгълник до четири сантиметра в диаметър, заради което е сравняван с амеби раковини и с коралоподбните животни, предава БТА.

Руските и британски изследователи открили, че скелетът му има много сложна микроструктура, подобна на раменоногите.