Откриха останките на кораб в турско езеро

Новини
15:11 - 18 Февруари 2021
2178
Откриха останките на кораб в турско езеро

Останките от кораб, потънал преди много години в езерото Ван в Източна Турция, се появиха в сряда, когато нивото на водата се оттегли поради глобалното затопляне.

Нарастващите ефекти от глобалното затопляне причиняват промени в нивото на водата в езерото през определени периоди и в резултат на това редица исторически артефакти, датиращи от Селчукската и Османската империя, излизат наяве.

В езерото Ван през последните години е загубено значително количество вода поради глобалните климатични промени и метеорологичните условия. В езерото, последните месеци нивото на водата падна до един метър, и се наблюдава хоризонтално водно отстъпление над 200 метра в крайбрежните райони. 

Мустафа Аккус, преподавател в университета Ван Юзунку Ил, потвърди пред Анадолската агенция, че някои подводни структури са се появили с промените в нивата на водата.

Отбелязвайки, че езерото Ван е най-голямото езеро в Турция, Аккус каза, че през историята то винаги е било честа дестинация за цивилизациите и пресечна точка между Изтока и Запада.

Той каза, че три огромни кораба са построени от руснаците в началото на 1900 г. и един от тях, известен като "Акдамар", е бил открит преди това в езерото.

Най-новият кораб, който се появи на бял свят, също има подобни характеристики като "Акдамар", каза Аккус.

„Виждаме, че формата, конструкцията и техниката на занитване са еднакви. Водолазите имаха възможност да го видят под вода и преди, но корабът изплува на повърхността с отстъпването на езерната вода. "

Любителите на фотографията, туристи и местните жители започнаха да идват в региона, за да разгледат и заснемат останките на кораба.

Езерото Ван е популярна туристическа дестинация. То е солено безотточно езеро с тектоничен произход, разположено в Арменското плато, Източна Турция. То е най-голямото содено езеро в света и четвърто по площ безотточно езеро.

Езерото е с обща площ от 3574 km2, надморска височина 1648 m, широчина 119 km, дължина на бреговата линия 430 km. В езерото се намира октровът Акдамар. На него се намира арменската катедрала „Свети кръст“ от 10-ти век , която е била седалището на Арменския апостолически католикозат на Акдамар от 1116 до 1895 година. Сега тя е музей, като един път в годината там се провежда служба с арменски свещеници.