Откриха останките на SS Mesaba, опитал да спаси „Титаник“

Актуални новини
17:04 - 03 Октомври 2022
4552
Откриха останките на SS Mesaba, опитал да спаси „Титаник“

Британският търговски параход SS Mesaba изпраща предупредително радиосъобщение до "Титаник" на 14 април 1912 г., докато прекосява Атлантическия океан. Предупреждението към считания за непотопяем океански лайнер обаче остава незабелязано, тъй като не достига до капитанския мостик.

По-късно същата нощ през 1912 г. "Титаник" се удря в айсберг и потъва, в резултат на което загиват 1500 души, а трагедията се превръща в най-известното корабокрушение в света.

Mesaba продължава да функционира като търговски кораб до потопяването си през 1918 г., когато е торпилиран от германска подводница. Загиват 20 души, включително командирът на кораба.

Точното местоположение на кораба остава неизвестно повече от век, но сега учените са открили останките от кораба с помощта на многолъчев сонар, съобщава CNN.

Новата технология използва звукови вълни, за да картографира морското дъно толкова подробно, че на сонарните изображения може да се видят останките, което позволява на изследователите от университетите Бангор в Обединеното кралство за първи път да идентифицират потъналия кораб в Ирландско море.

Майкъл Робъртс, морски геолог от университета Бангор в Уелс, ръководи сонарните проучвания в Училището по океански науки към университета.

От няколко години той работи със сектора на морските възобновяеми енергийни източници, за да проучи влиянието на океана върху инфраструктурата за производство на енергия. Корабокрушенията се оказват ценен източник на информация в тази област.

"Знаехме, че има много корабокрушения в Ирландско море", каза Робъртс пред CNN, като добавя, че те могат да предоставят "полезни сведения за това какво се случва, когато нещата отиват на морското дъно".

Но едва когато Робъртс започва да работи с Инес Маккартни, морски археолог и научен сътрудник в университета в Бангор, "парчетата от пъзела" започват да се подреждат.

Екипът от изследователи започва да навлиза все по-дълбоко в неразгаданите мистерии, за да "разгадае техните истории".

"Преди това можехме да се гмуркаме на няколко места годишно, за да идентифицираме визуално потънали кораби. Уникалните сонарни възможности на специално построения за целта изследователски кораб Prince Madog им позволяват да разработят сравнително евтино средство за изследване на потъналите кораби.

"Промяна на правилата" за морската археология

Prince Madog открива общо 273 потънали кораба, лежащи на площ от 19 425 квадратни километра в Ирландско море - територия с размерите на Словения.

Много от новооткритите потънали кораби, включително Mesaba, са били погрешно идентифицирани в миналото, твърдят изследователите. Маккартни описва техниката на многолъчевия сонар като "променяща правилата на играта" за морската археология, позволявайки на историците да използват данните, които тя предоставя, за да запълнят пропуските в познанията си.

Технологията на Prince Madog има потенциала да бъде изключително ефективна за морските археолози и да разкрие историите на всички тези изгубени кораби. "Но тя дава възможност да бъдат разбрано по-добре и как обектите на морското дъно взаимодействат с физическите и биологичните процеси, което от своя страна може да ни помогне да подкрепим развитието и ръста на морския енергиен сектор", заключават учените.