Откриха препарат, който може да удължава живота и младостта

Тестовете засега са правени единствено с мишки

Новини
13:53 - 22 Юли 2024
2114
Откриха препарат, който може да удължава живота и младостта

Учени тестваха препарат, който може да удължава живота и младостта. Експериментите са проведени единствено с мишки, но са дали доста обещаващи резултати.

Както съобщава BBC, лекарството изхвърля протеин, известен като интерлевкин-11. В ранното развитие на бозайниците той помага за изграждането на костите, но по-късно в живота причинява видовете възпаления, които предизвикват голяма част от болестта на стареенето.

Публикувана в списанието Nature статия за изследването, проведено от учени от Imperial College London, Duke-NUS в Сингапур и MRC Lab of Medical Sciences установи, че когато на мишките е дадено лекарство, което прочиства интерлевкин-11, те стават по-слаби, с по-здрава козина

и значително по-ниски нива на рак, отколкото мишките от контролната група.

Лекарството удължава средната продължителност на живота на мъжките мишки с 22,4 процента и женските мишки с 25 процента.

Сега изследователите работят, за да разберат дали същите резултати могат да бъдат получени и при хора.

Понастоящем лекарството, което включва произведено антитяло, насочено към интерлевкин-11, също се тества върху хора с белодробна фиброза, която причинява затруднено дишане поради белези на белите дробове.

Въпреки че опитите върху хора все още не са приключили, изследователите зад него са оптимисти.

"Това изследване е важна стъпка към по-добро разбиране на стареенето", каза проф. Аниса Виджаджа от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур.

"Ние демонстрирахме при мишки терапия, която потенциално би могла да удължи здравословното стареене."

Нейният колега от Duke-NUS и съавтор Стюарт Кук беше още по-ентусиазиран, когато нарече възможностите, които лекарството представя "примамливи" в съобщението за пресата в Обединеното кралство.