Откриха "Железница" - най-дългия и най-модерен тунел в България (СНИМКИ)

Автомобилите вече се дивжат в него

Актуални новини
18:13 - 20 Февруари 2024
2470
Откриха "Железница" - най-дългия и най-модерен тунел в България (СНИМКИ)

Със специална церемония на магистрала "Струма" откриха най-дългия тунел у нас - "Железница". Заедно с него беше пуснато движението и по още 4 километра пътна отсечка от аутобана.

На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и заместникът му Росица Кирова, транспортният министър Георги Гвоздейков, регионалният министър Андрей Цеков, депутати, кметове и други официални лица.

"Това откриване бележи една стъпка по-напред до пълноценна транспортна свързаност на България с нейните съседи - в частност с Гърция, а в една малко по-далечна перспектива и с финализирането на първия ни транспортен коридор, свързващ южната и северната ни граница", коментира Цеков.

Регионалният министър припомни, че проектът за тунела е стартирал през 2019 година и е преживял седем правителства.

"И ако това не е един добър пример за политическа устойчивост, е един отличен пример за приемственост и устойчивост в регионалната политика. И всеки кабинет има принос за един приоритет, който подобрява както икономиката ни, така и демографията", подчерта Андрей Цеков.

И обясни, че участъкът от 4,4 км е сравнително малък, но е изключително сложен като инженерни решения и показател за способностите на българската инженерно-техническа мисъл, и за капацитета на българските проектанти и строители.

"Остават ни 26 км от магистрала "Струма". Очаквам през следващите 2 седмици да има решение и за оставащия участък, който да осигури връзката между Симитли и Кресна", отбеляза още министърът и продължи:

"Искрено се надявам, че до 2027-2028 година ние ще имаме пълноценна магистрална свързаност между София и гръцката ни граница, очаквам горе-долу по същото време да е завършена и връзката ни на север до румънската граница".