Откриха скелети, погребани в грамадни грънци (ГАЛЕРИЯ)

Ексклузивно
23:00 - 13 Май 2021
7104
Откриха скелети, погребани в грамадни грънци (ГАЛЕРИЯ)

Изследователи от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания откриха доказателства за древни гробници на средиземноморския остров Корсика. Археолозите намират некропол, съдържащ около 40 погребения, които датират между 3 и 6 век сл. Хр.

Археологът Аманда Мороу съобщава за Radio France Internationale, че учените започват разкопките на две места, всяко по 6оо квадратни метра в центъра на Лил Рус, село на западния бряг на острова, в края на февруари. Те откриват керамични фрагменти и кости, много от които са били погребани във вносни амфори или буркани, използвани главно за транспортиране на вино и зехтин.

Новите находки хвърлят светлина върху историята на региона преди създаването на Лил Рус в средата на 18 век. Досега „археологическите доказателства за предишна окупация в района са редки и фрагментарни“, отбелязва Институтът в изявление.

Древните жители на Рус погребват своите мъртви по различни начини: Някои от гробниците са издълбавани директно в скали, докато други са снабдени с материали от теракота, като плоски римски керемиди, известни като тегули и заоблени покривни керемиди, наречени имбриси.

По-голямата част от останките са поставени в амфори, разпръснати из двете места. Според изявлението, един човек всъщност е погребан в набор от вложени една в друга амфори.

Районът, където археолозите са открили останките, е населен от хиляди години. Както се посочва в официалния уебсайт на община Лил Рус, финикийските колонисти кръщават крайбрежния град Агила около 1000 г. пр. н. е., а когато Рим завладява Корсика през 3 век пр. н. е., Агила е преименувана на Рубико Розега.