Откриха убита застрашен вид мечка в Централния Балкан

Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба между 5 и 20 хиляди лева

Общество
19:30 - 02 Септември 2024
2399
Откриха убита застрашен вид мечка в Централния Балкан

Служители на Националния парк „Централен Балкан" откриха труп на убита мечка в охранителен участък „Стенето", парков участък „Троян", в местността „Малък Жидов дол".

Сигналът е подаден на 27 август, и на място веднага са изпратени служители на парка, полицията и ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани".

Установено е, че мечката е млад мъжки индивид с огнестрелна рана, пише NOVA.

Мечката е защитен вид съгласно българското законодателство и е приоритетен за опазване в екологичната мрежа „Натура 2000". Тъй като убиването на този вид попада в разпоредбите на Наказателния кодекс, случаят се разглежда като престъпление и се води разследване.

Полицията е извършила обиск на дома на мъж от с. Христо Даново, който е бил заловен в близост до местопрестъплението с огнестрелно оръжие. В дома му са открити трофеи от диви животни, включително осем черепа на дива коза, 27 на сръндак и четири на благороден елен.

Образувано е досъдебно производство от Районната прокуратура в Карлово. Наказанието за подобно престъпление може да бъде лишаване от свобода до пет години и глоба между 5 хиляди и 20 хиляди лева.

Кафявата мечка е емблематичен вид за България и е почти изчезнал или в много ниска численост в голяма част от Европа. В България все още съществува популация от няколкостотин индивиди, обитаващи планините и големите горски масиви. Видът е подложен на множество заплахи, включително бракониерство и разрушаване на местообитания. „Червената книга" на България определя мечката като „застрашен" вид и се прилагат мерки за опазването ѝ и смекчаване на конфликтите с хората.