Открихаха случайно дрога и 400 000 лв. в прахосмукачка

Новини
15:44 - 14 Август 2024
1621
Открихаха случайно дрога и 400 000 лв. в прахосмукачка

Случайна проверка на улицата на мъж, който носи раница, разкри скрити в прахосмукачката и гардероба в дома му почти 400 000 лева. Парите, обяснява Мартин Савов, са от продажбата на семеен имот.

Но преди да се стигне до натъпканата с банкноти прахосмукачка, всичко започва в нощта срещу 9 август. Патрул на столичното 1-о РУ го спира за проверка. Мъжът носи раница. В нея, а и скрити в бельото му, имало 30 грама марихуана, 10 грама хашиш и 2 грама кокаин. Савов дори опитал да се отърве от част от дрогата. А в телефона му имало комуникация, която индикирала сделки за продажба на наркотиците. Дори те били разпределени в няколко плика, а след това и на дози. Затова и прокурор Деян Славов обвинил 40-годишния Мартин за разпространение на наркотици, пише 24 часа.

Заради количествата криминалистите от 1-о РУ претърсили и дома на Савов на ул. “Константин Иречек” в квартал “Хиподрума”. Именно там, скрити в торбата на прахосмукачката, както и в гардероб, били почти 400 000 лева, част от тях в евро. Още 4000 лв. криминалистите открили в свързано с мъжа жилище в пернишкото село Рударци. Честа практика е хора, които имат пари, но не вярват на банки, да ги крият из жилищата си. Други не могат да докажат произход, затова, когато ги оберат, декларират по-малки суми от задигнатото.

В София, скрита в пералнята на мъжа, била и електронна везна. Прокурор Славов изтъкна пред съда, че уредът също е индикация за разпространение на дрога. Адвокат Любомир Таков контрира, че клиентът му има дете на годинка и е нормално да има подобна везна, защото тя се ползва за разпределение на порции суха храна. В кримисредите е известно, че с такъв уред дилърите отмерват дозите за клиентите си.

Цените на дрогата, открита у Савов, е следната: 30-те грама трева са за 600 лева, ако приемем, че дилърът дава точно количество. Обикновено е по-малко и може да се приеме, че от 30 грама се изкарват 800 лева, обясниха запознати с уличния пазар. Хашишът е двойно по-скъп за грам - 40 лева. Така излиза, че с леки чуквания в грамажа един дилър може да изкара около 480 лева. Кокаинът пък се търгува за около 120 лева, зависи от чистотата му. С леки далавери от 2 грама могат да се изкарат 300 лева.

Тоест общо Савов би могъл да пласира дрогата у него за 1580 лева. Разбира се, сумите са условни, възможно е мъжът да не е бил некоректен в грамажа, а запознати посочват, че за по-големи поръчки - например 5 грама, има отстъпки.

Откритите пари обаче са значително по-интересни от дрогата. Някои коментираха, че са за купуване на гласове, но версията бързо бе отречена. Други смятат, че са от сделки с наркотици, а Савов просто отдавна не е попадал в полезрението на МВР. Самият той, а и семейството му казали, че са от скорошна продажба на имот. Сумата е иззета, вероятно ще се иска запор.

В дома си в кв. “Хиподрума” мъжът живее с болната си майка, която гледа, приятелката си и бебето си, родено миналата година. Интересното е, че през 2008 година Савов получава присъда за държане на наркотици с цел разпространение, които са открити именно в това жилище. Той обаче се води реабилитиран по право. Присъдата, изглежда, е била условна, тъй като няма данни мъжът да е лежал в някои от затворите или следствените арести в страната. Така излиза, че настоящите 72 часа задържане за дрогата са първият път, в който е в килия, която не е на районното управление

А като още по-млад е хванат да кара пиян. По онова време законът позволява за подобно престъпление да се освобождава от наказателна отговорност и човек да плати само административна глоба. Точно такъв е и случаят на Мартин Савов.

Затова и когато на 12 август бе доведен с белезници в 14-а зала на Съдебната палата в София, за да застане пред Софийския градски съд, Савов посочи, че е неосъждан. Обясни, че е управител на фирма ДЕСМАР - МКС ЕООД.

“Искам домашен арест с гривна, тъй като се грижа за майка си, детето си и приятелката ми, която прекара тежка бременност”, каза още преди да започнат пледоариите Савов.

За да го подкрепят, на заседанието бяха дошли майка му, приятелката му и дори малкото бебе. Тримата влязоха в съдебната зала, но съдия Анелия Щерева помоли детето да бъде изведено. Така в залата остана само приятелката на Савов. Неговият адвокат Любомир Таков даде медицински документи за състоянието на майката на клиента си, както и акта за раждане на бебето, което съдийката бе видяла секунди по-рано.

Прокурор Славов се позова на присъдата на Мартин, но отчете, че е реабилитиран. Обясни подробно, че дрогата е била разпределена като за пласиране и че от самото количество, както и от везната в пералнята, се подразбира, че са за пласиране.

Изтъкна чат комуникацията на мъжа и посочи укриването на парите. Заяви обаче, че Савов няма обвинение за тях.

Адвокат Таков, също като клиента си, поиска домашен арест. Двамата не оспорваха дрогата. Юристът обясни, че всички свидетели - полицаите и поемните лица, са разпитани, а експертизите са назначени. Спря се на “чисто хуманитарни аргументи - грижата за детето си, за приятелката си и за майка си”, които Савов полагал.

Уточни и че дори прокурорът е признал, че няма опасност Мартин Славов да се укрие. И бе категоричен, че дори съдия Щерева да постанови домашен арест без електронна гривна, той гарантира, че клиентът му няма да напуска дома си, а оттам ще си върти бизнеса и ще си гледа семейството.

Магистратката определи като “разумно” предположението, че дрогата е с цел разпространение, а че везната е за измерването на наркотиците. За откритите близо 400 000 лева обаче почти се ядоса. Съдът не намира връзка между парите и дрогата. Тя може да е предполагаема, но няма никакви доказателства, категорична бе съдия Щерева. Посочи, че затова и нямало да се обосновава за огромната за българските стандарти сума, която допусна, че може да е на член на семейството на Савов.

Строго към държавното обвинение съдия Щерева подходи и заради споменаването на това, че Савов е реабилитиран. Тя бе категорична, че щом законът допуска човек да бъде реабилитиран, както е в случая на Мартин, то той е неосъждан и не би следвало да има никакви последици. Дори нарече споменаването на старата присъда “недопустимо” и поясни, че ще третира мъжа като неосъждан.

За момент тя отново се върна на дрогата и посочи, че няма как да се каже, че количеството е “много”, но добави, че не е и “незначително”. Посочи и че самото държане на наркотици с цел разпространение е опасно.

След това коментира, че Савов има трайно изградена връзка с България, работи, грижи се за майка си и детето си и опасността да се укрие е само хипотетична. Затова каза, че не е съгласна с прокурор Славов, че Мартин трябва да бъде задържан под стража. И когато 40-годишният мъж и адвокатът му очакваха домашен арест, съдия Щерева коментира, че и това е твърде тежка мярка. Затова пусна мъжа с гаранция от 5000 лева.

Савов поиска да ѝ благодари. Тя обаче го контрира, че просто си върши работата. И го посъветва да внимава и да мисли, защото има семейство, което разчита на него. Прокурор Славов може да обжалва пускането на 20 август пред Софийския апелативна прокуратура.

Запознати с наркопазара у нас коментират, че марихуаната остава категоричният лидер. Пушели я както ученици, така и програмисти, които сваляли напрежението. Хашишът се търсел от хора, които искат по-силна трева, но не бил особено разпространен.

Парадоксално амфетамините и кокаинът, които също са хит, отново се ползвали от програмисти. Вземали ги, за да останат будни и да могат да работят по проекти, за които закъсняват със сроковете. А след това, когато вече трябвало да спят, отново пушели трева, за да “се свалят”.

През лятото, особено по различни партита с електронна музика, много се вземало и екстази. А по морето райският газ продължава да се продава на почти всеки ъгъл.