Открит преди година: Пилонът "Рожен" може да рухне (СНИМКИ)

Плочките на монумента "танцуват", между елементите зейнаха пукнатини

Новини
15:30 - 30 Юли 2024
3732
Открит преди година: Пилонът "Рожен" може да рухне (СНИМКИ)

Откритият преди малко повече от година пилон "Рожен" е пред рухване и има нужда от светкавичен ремонт, алармират посетители. 

Монументът уж е нов, а вече е в лошо състояние - плочите, от които е съставен монумента "танцуват", вече са разместени, а между отделните елементи на основата вече са се образували големи пукнатини.

Типично по нашенски, покрай плочите е нахвърлен пясък, който се рони и оттам идва и разместването им, заедно с надписите, свързани с българската история. От едната страна вече дори липсват части от постамента. Не се ли започне спешен ремонт, цялата конструкция може да се стовари на земята, смятат експерти.

Видимо с просто око е липсата на основа от дясната страна на постамента.

Високият 111 метра пилон, на който е закачено знаме с площ почти един декар, беше открит през юли 2023 г. Проектът беше осъществен от Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на държавния глава Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство. Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязаха през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Още в началото на годината, общинарите от Смолян алармираха, че знамето вече е разкъсано от ветровете и дъждовете и се вее като парцал.