Откритие: Меркурий , а не Венера, е най-близката планета до Земята

Учени опровергаха досегашните изчисления за разстоянията в Слънчевата система

Любопитно
16:11 - 16 Март 2019
15027
Откритие: Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята

Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата – това демонстрираха американски учени.

Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че възприетият начин за определяне на най-близката ни планета е опростенчески, предадоха световните медии.

"Освен че взето средно е най-близкият ни съсед, Меркурий е най-близък и до другите седем планети от Слънчевата система", смятат учените.

Погрешното ни схващане за отдалечеността на планетите се дължи на начина, по който изчисляваме разстоянието. Обикновено определяме средното разстояние от планетата до Слънцето. За Земята то е 1 астрономическа единица, а за Венера - около 0,72 астрономически единици. Ако извадим второто от първото, излиза, че средното разстояние от Земята до Венера е 0,28 астрономически единици - най-малкото, за която и да е двойка планети.

Земеподобните планети (отляво надясно): Меркурий, Венера, Земя и Марс

Тримата учени обаче твърдят, че този начин на изчисляване не е правилен. Земята прекарва на срещуположната страна на орбитата си от Венера също толкова време, което прави 1,72 астрономически единици. Вместо това те предлагат да бъде усреднено разстоянието между всички точки по орбитата на планетата ни и всяка точка по орбитата на другата планета.

Специалистите са направили симулации въз основа на две хипотези - че орбитите са приблизително кръгли и че те не са под ъгъл една спрямо друга. Така те са установили, че Меркурий е планетата, която най-дълго време е усреднено най-близо до Земята, както и до всяка друга планета в Слънчевата система.

Меркурий е една от четирите земеподобни планети в Слънчевата система и, подобно на Земята, представлява скално тяло. Това е най-малката планета в Слънчевата система с екваториален радиус 2439,7 км.

Меркурий е и най-близката до Слънцето и прави една обиколка около него само за 87 дни. Всички останали планети орбитират за по-голям период от време, което означава, че се намират на по-големи разстояния една от друга и рядко са в позицията си, когато са най-близки до орбитата на своите съседи. Заради това Меркурий се оказва най-близката планета не само до Земята, но до всички останали планети - дори и до Нептун.

Любопитните факти около Меркурий не свършват до тук. Учените напомнят, че макар да е най-малката планета в Слънчевата Система, на Меркурий има най-много метали.

Преди над 3 милиарда години в планетата се е ударил 100-километров астероид, който е образувал кратера Калорис - шестият най-голям кратер в Слънчевата система. Тъй като няма атмосфера, през деня температурата на Меркурий е около 450 градуса по Целзии, а през нощта пада до -180 градуса.

Въпреки че реалното се намира на най-малко разстояние до Земята, планетата никога не е будела особен интерес сред учените, тъй като на нея няма никакви шансове за живот. Затова до Меркурий са били изпращани само два апарата, като сонда не е кацала на повърхността на планетата.