ОТКРИТИЕ: Вълнест носорог изкопаха в Сибир (СНИМКИ)

Куриози
09:50 - 18 Януари 2021
4012
ОТКРИТИЕ: Вълнест носорог изкопаха в Сибир (СНИМКИ)

Добре запазеното тяло на гигантски вълнест носорог от ледниковата епоха с оцелели вътрешни органи е изкопано от вечно замръзналата почва на Сибир, съобщава „Фокус”.

Учените изчакват ледените пътища в Арктическия регион да станат отново проходими (през зимата, защото през лятото се заблатяват- бел.ред.), за да доставят тялото на животното в лаборатория за проучване. Това се планира да се направи през януари.

Тялото е едно от най-добре запазените, намирани до момента. Повечето от меките тъкани са оцелели, включително органи, гъстата вълнеста козина и мазнини. Рогът е намерен до носорога.

През последните няколко години, тъй като вечният лед се топи в голяма част от Сибир поради глобалното затопляне, учените успяха да открият останките на мамути, вълнести носорози и малки на пещерен лъв. Жребчето на изчезналия ленски кон, живял преди 42 хиляди години, също е намерено на територията на кратера Батагайка в Якутия.

Телевизия „Якутия 24” цитира Валерий Плотников, палеонтолог от местния клон на Руската академия на науките, който казва, че този вълнест носорог е бил на около три или четири години, когато е умрял. Според Плотников най-вероятно носорогът се е удавил.

Учените смятат, че този вълнест носорог е живял преди 20 до 50 хиляди години. По-точна възраст може да се определи след провеждане на изследвания чрез радиовъглероден анализ в лабораторията.

Тялото е намерено в близост до приток на река Тирехтях в Абийския район, недалеч от мястото, където през 2014 г. е открит друг носорог.

СНИМКИ: Телевизия „Якутия 24”