Откритите в камиона в Есекс вероятно са замръзнали до смърт

Маршрутът, по който са дошли, е необичаен, но може да е бил избран заради границата с Ирландия

Свят
15:24 - 23 Октомври 2019
3233
Откритите в камиона в Есекс вероятно са замръзнали до смърт

Ако се установи, че камионът, който бе открит в Есекс, Англия, с 39 трупа в ремаркето, е преминал през Ирландия, ще бъдат предприети всички необходими разследвания. Това заяви ирландският премиер Лео Варадкар.

Голям част от работещите по случая в Есекс, обръщат внимание, че този случай отново насочва вниманието към трафикантите на хора и че това е опасен и "отвратителен" бизнес.

Предполага се, че камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания от  уелското пристанище Хоулихед, на което фериботите пристигат от Ирландия.

Според "Дейли мейл" загиналите са пътували в хладилно ремарке и е възможно да са замръзнали до смърт.

Установено е, че камионът е пристигнал в Хоулихед в събота. Това предполага, че загиналите може да са били в задната му част поне четири дни.

Маршрутът, по който са дошли, е необичаен, но може да е бил избран заради границата с Ирландия, която е определяна за "слаба точка" в сигурността заради занижения контрол.

Камионът е открит на около 480 км от Хоулихед.

Хоулихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дувър и служи като основен маршрут от Ирландия до континентална Великобритания.

Сигурността и проверките са засилени на места като Дувър и Кале и би било по-лесно да се влезе през Шербур или Роскоф, през Рослеър, а след това нагоре по пътя за Дъблин.

Пътят е дълъг и това добавя допълнителен ден към пътуването.

Член на Асоциацията за товарен транспорт посочва, че камионът може да се е качил на ферибот от Франция до Ирландия, след което да е шофирано с него в Ирландия, и тогава да се е качил на друг плавателен съд за Великобритания.

Шофьорът на камиона, 25-годишен мъж от Северна Ирландия, бе арестуван за убийство. Все още няма информация откъде са загиналите и каква е била целта им.

Този инцидент вероятно ще доведе до нови призиви за допълнителни проверки на превозните средства, влизащи във Великобритания през т. нар. пристанища на „мека точка“. В момента ресурсите на граничните са фокусирани най-вече върху Дувър.

Това е най-големият подобен инцидент от 2000 г. насам, когато телата на 58 китайци бяха открити, натъпкани в камион за домати в Дувър, дошъл с ферибот от Белгия до Великобритания.

Днешната трагедия е взела повече жертви от атентата в "Манчестър Арена" през май 2017 година, при който бяха убити 22-ма души.