Открито е антитяло, което неутрализира вируса Зика

САЩ
17:10 - 21 Ноември 2022
2090
Открито е антитяло, което неутрализира вируса Зика

Биолози са открили антитяло, което напълно неутрализира вируса на треската Зика (ZIKV) дори при ниски концентрации. Молекулата ще послужи за основа на първите лекарства срещу болестта. Работата е публикувана в списание Cell, а резултатите бяха съобщени от пресслужбата на университета "Корнел" в САЩ.

За първи път треската Зика е диагностицирана в Уганда през 1947 г. Пренася се от комара Aedes aegypti. Впоследствие са регистрирани огнища в Азия, Африка, Южна и Северна Америка и Тихоокеанския регион. Последното голямо огнище се появи през 2015-2016 г. в Латинска Америка. Там е открита опасна последица от заразяването с треска: намаляване на размера на черепа на децата, чиито майки са били заразени с вируса.

Биолозите извлекли антитела от кръвни проби и анализирали как те взаимодействат с различни варианти на патогена на треската Зика. В резултат на това открили антитялото DH1017. Теоретично то не би трябвало да неутрализира частиците на ZIKV, тъй като е от клас IgM антитела, които организмът произвежда при първата си среща с патогена.

Първите експерименти със синтетични копия на молекулата DH1017 показали, че антитялото се свързва активно с обвивката на вируса Зика и напълно неутрализира патогена дори при свръхниски концентрации. Това се случва както при експерименти с клетъчни култури, така и при опити с бременни мишки, заразени със смъртоносни дози частици ZIKV.

Наблюдението показало, че високата ефикасност на това антитяло се дължи на неговата уникална структура. Това позволява на тези молекули да се свързват с обвивката на вируса, като използват пет отделни вериги от аминокиселини, а не две, както правят конвенционалните антивирусни антитела от клас IgG. Това прави DH1017 около пет пъти по-ефективен от неговите IgG аналози.

В близко бъдеще учените планират да тестват безопасността и ефикасността на тези антитела при маймуни и други животни. Успешното приключване на експериментите ще проправи пътя за клинични изпитвания върху доброволци, което е необходимо за внедряването на DH1017 в медицинската практика, заключават биолозите.