Откриват център за украински бежанци във Варна

БЧК с призив за помощи за хората от Украйна

Новини
21:05 - 28 Февруари 2022
3580
Откриват център за украински бежанци във Варна

Център за оказване на съдействие на пристигналите от Украйна български граждани и бежанци ще бъде открит във Варна в сграда, която ще определи общината до дни. Това съобщи Благомир Коцев, областен управител на Варненска област след заседание на областния съвет, свързан с проблемите на бежанците.

Благомир Коцев каза, че хората, пристигащи от Одеса във Варна ще се увеличават през следващите дни, те вече се настаняват в хотели безвъзмездно. Очаква се решение на национално ниво за отпускане на държавна помощ за хотелиерите, за да могат още хотели да отворят врати за бягащите от войната. Коцев подчерта, че всеки нуждаещ се ще бъде обезпечен с медицинска и болнична помощ.

Над 210 дарители са се отзовали днес в централата на Българския червен кръст в София на призива за помощи за бежанците от Украйна.

От Български червен кръст обясниха, че когато бъдат събрани достатъчно количество материални дарения, те ще бъдат превозени с камион до Украйна, а паричните средства, които от днес се събират чрез банковата сметка на БЧК, обявена на страницата на организацията, ще бъдат използвани за хората, които са дошли от Украйна в България, а друга част ще бъдат предоставени на украинския Червен кръст чрез Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, обясни Ясен Сливенски от дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в БЧК:

„В момента най-важното, което върви е - да се отзовем, да отговорим на неотложните нужди и да помогнем сега“.

БЧК открива дарителска сметка в помощ на украинските граждани
За хората у нас не е трудно, когато има нужда, да се помогне, да го направят, казаха анкетирани пред БНР. Остава трудно обаче да се обясни защо, за да се реши даден проблем се водят сражения.

„Още не ми се иска да го възприема това нещо, че ми се налага да помагам на хора, които са пострадали от война“, каза столичанка.

Дарения се приемат и във всичките 28 областни структури на БЧК.